vineri, 11 noiembrie 2011

Confectionarea lumanarilor decorative


Confecţionarea lumănărilor – între util şi poveste

Relaxarea, căldura, plăcerea unei lumini în mişcare, parfumul, atmosfera pe care o degajă o lumânare arzând discret, poate creea istorii, poezii, momente unice, clipe agăţate în timp, umbre vesele în sufletul nostru.


De căte ori nu ai aprins o lumânare acasă? De câte ori nu te-a aşteptat cineva la cină cu un sfeşnic pe masă? De câte ori la restaurant, după salutul de bun venit, ospătarul a aprins lumanarea discret? La câte petreceri sau în câte recepţii de hotel nu ai remarcat forma sau culoarea unei lumânări arzând ?Mirosul special din saloanele de relaxare de câte ori te-a ajutat să fii într-o formă mai tonică?

Răspunsurile le anticipez... Lumânările sunt prezenţe discrete în vieţile noastre. Te-ai întrebat de unde vin, ce mâini cu suflet le-a creat, cât a fost joc sau pasiune?


Iţi poţi crea singur lumănarea dorită


Materia primă
Tot ce-ţi trebuie pentru a crea o lumănare fie pentru tine, fie pentru a o dărui unui om drag sau unui moment drag impreună cu prietenii este răbdare şi imaginaţie.

Materia primă pentru lumânări este parafina. Fie o refoloseşti din lumânări vechi, fie foloseşti parafină nouă. Pentru a ridica punctul de topire şi pentru a îmbunătăţi opacitatea, poţi adauga lângă parafină, stearină în proporţie 80 / 20. Stearina are proprietatea de a mări gradul de retragere în momentul răcirii, permiţând mai uşor scoaterea lumânării din matriţă. Totodată, stearina îmbunătăţeşte intensitatea culorii după adăugarea pigmenţilor şi prin ardere, lumânarea degajă mai puţin fum şi dureză mai mult.



Pentru început ai nevoie de două vase, unul în care pui parafina şi pe care-l scufunzi într-un vas mai mare cu apă, după procedeul bain-marine. Temperatura de fierbere este 80-90°C.

Culoarea
Cantitatea de pigment pentru a obţine culoarea optimă, este de 2 -4 gr. per 1kg parafină. Se amestecă pigmentul specific cu parafină topită cu mare grijă. Prea mult pigment influienţează calitatea flăcării.
Se pot combina pigmentii , pastrând proporţiile , pentru a obţine nuanţe noi. Cu cât veţi deprinde mai bien meşteşugul de a realiza lumânări, cu atăt veţi putea face o lumânare în staturi de culori sau degrade.


Parfumul
Uleiurile parfumate pentru lumânări fac ca acestea să îmbrace decorul în arome discreteŞ vanilie, santal, trandafiri, lamâie, măr.

2-3 picaturi din acest ulei se adaugă în ceara topită şi se amestecă.Veţi simţi un pic din plăcerea volatilă a acestui meşteşug.


Matriţa
Matriţele sunt cele care dau formă lumănărilor. Puteţi folosi orice recipient ce pare interesant, de la o scoica mare, un pahar, coji de nucă, orice vă inspiră din natură. Totodată, poţi alege o matriţă special creată pentru confecţionarea lumănărilor cu forme bine definite:
  • Forme geometrice – cub, sferă, piramidă, hexagon, pătrat,con, romb
  • Cilindru pentru evenimente
  • Forma plutitoare – inimă, peşte, flori, frunze, soare, steluţe fluturi
  • Forme pentru evenimente: om de zăpadă, inger, brazi, candelă, steluţe.

Matriţele trebuie să fie spălate înainte cu apă caldă şi apoi şterse cu o cârpă moale fără a lăsa scame.


Fitilul
Matriţa fie are o gaură prin care trece fitilul şi se înoadă, fie se fixează pe un suport metalic de prins fitilul. Se poate folosi chiar dispozituvul de prindere a fitilului. Daca este o matriţa specilă, aceasta are un ac de fixare a fitilului prin care-l centrăm. Daca este o matriţă împrovizată, atunci acesta se fixează legându-se central de un creion aţezat apoi pe buza superioară a mariţei.

Fitilul trebuie sa fie potrivit ca mărime în funcţie de diametrul lumânării. Un fitil prea mare conduce la obţinerea unei flăcari care arde prea repede lumânarea şi mai mult decât atât, scoate un fum neplăcut. Dar dacă, fitilul este prea îngust raportat la diametrul lumânării, acest aspect va duce la arderea acesteia într-o manieră neuniformă, schimbând forma lumânării.


Turnarea
Se umple matriţa în care a fost fixat fitilul cu ceara topită cu mare atenţie, lin, pentru a nu permite păstrarea unor goluri de aer sau descentrarea fitilului.


Finalul
Cănd s-a răcit complet ceara, se taie nodul fitilului inferior şi se retrage lumânarea din matriţă. Pentru a uşura acest procedeu, e mai sigur să lăsăm 10 minute matriţa în frigider pentru a obţine o lumânare perfectă.

Pentru a fi sigur că se scoate lumânarea mai usor din matriţă, se poate mări uşor procentul de stearina folosit ca materie primă sau se poate pulveriza matriţa înainte de folosire cu un spray anti-aderant special.

Păstrarea lumânărilor
După scoaterea din matriţă, lumânările trebuie lasate timp de 24 de ore pentru detensionare.

Atenţie! Protejează suprafaţa de lucru si pe dvs. cu un şorţ. Nu uita că topirea directa a parafinei, la flacără, reprezintă un pericol de incendiu. Vaporii de ceară sunt inflamabili la 180°C.


Creativitate
Pentru a realiza matriţe unice, poţi adauga inainte de turanarea parafinei topite în matriţa, elemente naturale : scoici, pietre, chiar margele de sticlă, resturi colorate de lumănări, boabe de cafea.



Pictează
Poti picta lumânările, scrie chiar un nume drag. Te poţi juca cu şabloane pe care le aplici pe lumanări şi apoi colorezi.



Sculptează
O tehnică ce implică multă experienţa în acest meşteşug, este sculptura în lumănări. Poti realiza opere de artă.



Îmbracă
Poţi la final, să împodobeşti o lumânare cu o pamblică, o sfoară în care ai prins o floare uscată sau o scoică, sau chiar o alta mini figurina de ceară. Poţi să o îmbraci la bază chiar cu un şirag de perle mici sau o jumătate de fermoar. Poţi avea o lumânare glam sau rock.

Culori pentru pictura pe lumanari - 8 culori, 50ml - VivaDecor
LEI 17,26
Set 6 culori pictura lumanari 5ml - Exagon
LEI 26.06
Matrita lumanari luna - 77 x 57 x 220 mm - Exagon
LEI 78,18
Creion relief pentru lumanari decorative - 18 culori, 25ml - VivaDecor
LEI 11,73