duminică, 16 septembrie 2012

Klimt gazduit de Castelul Peles

Prima expozitie a pictorului Gustav Klimt in Romania

 
De ieri, Salile de Expozitie ale Castelului Peles sunt pline de un suflu artistic autentic, recunoscut si atat de dorit. Klimt este deja atat de cunoscut ca tinde sa devina substantiv comun. Austiecii l-au respectat, europenii l-au invaluit in mister, americanii l-au explorat. Restul iubitorilor de arta l-au studiat temeinic.
 
Zilele acestea toata lumea scrie si vorbeste despre el. Sa nu amestecam mondenul, evenimentul, cu substanta artistului. Un austriac sa se exprime mai seducator artistic nu cred ca a existat, sau cel putin nu atat de notoriu. Era doar contemporan cu Freud. Acum, Klimt se vinde bine. De aceea, nu ne facem griji ca in Romania subiectul nu va fi un succes.  

Filmul KLIMT

O alta perspectiva a lui Klimt as dori sa o propun. Filmul KLIMT. Interpretat de John Malkovich povestea vietii sale ne duce in aceea pulbere aurie prin care s-au facut celebre si panzele sale.

De unde vine auriul? Din familie. Tatal sau era aurar. Sclipirea l-a cucerit de copil si si-a pulverizat nuanta metalica in munca sa. 

Geometria senzualitatii sale se regaseste in celebrele sale panze in care femeia este valorizata si organicul sau devine apetit.
Filmul a fost realizat in 2006 de catre regizorul originar din Chile, Raul Ruiz.

 

 

Cele trei varste ale femeii 

E amuzant ca acum, intr-o vreme cand totul se vinde, si Klimt este folosit in tehnicile de vanzari, de prea multe ori se cioparteste realitatea. Un exemplu de astfel de mutilare a realitatii este tabloul: Cele trei varste ale femeii, tablou ce poate fi vazut la Roma in Galeria Nationala de Arta Moderna. Comerciantii l-au ciopartit, prezentand targetului doar 2/3 din realitatea, aceea care convine. Puteti compara realitatile si vedeti cum se modifica esenta. Unii ar spune detaliu.
 
 

Gustav Klimt - 1905
Cele trei varste ale femeii
pictura in ulei - 180 x 180 cm




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

GaleriArt.ro apreciaza dialogul civilizat si constructiv. Pastrati comentariile in limita subiectului la care fac referire. Aduceti argumente. Opinia dvs. pertinenta va fi de folos tuturor celor care o vor citi! Va multumim.